Seara și noaptea sunt momentele preferate din zi pentru gaming, iar aproximativ trei sferturi dintre gameri se joacă pe desktop PC.
După timpul efectiv dedicat activității de gaming în fiecare zi, se disting patru categorii de jucători: extremi (7%) – petrec în medie peste 6 ore pe zi jucându-se, heavy (17%) între 4-6 ore, medii (42%) între 2-4 ore și light (34%) sub 2 ore.
Referitor la categoriile de jocuri rulate, studiul Intel arată că: 43% dintre gameri preferă jocurile de acțiune, de tip First Person Shooter (FPS), 18% abordează jocuri de tip Multiplayer online battle arena (MOBA), Massively multiplayer online role-playing game (MMORPG) sau Role-playing game (RPG), 16% sunt pasionați de simulatoare, 13% optează pentru jocurile de tip Real Time Strategy (RTS) și 10% joacă alte tipuri de jocuri.
Modul de joc împarte gamerii români în două categorii echilibrate: 51% sunt fani ai jocurilor multi player și 49% ai celor de tip single player.
„Dacă l-ați întâlni pe stradă, gamerul român ar fi tânăr și probabil, obosit, fiindcă este nocturn și îi place să își petreacă serile și nopțile exersând jocul preferat. Ați intra ușor în vorbă cu el – este un tip sociabil. Ați putea dezbate cu el noutățile tehnologice, este foarte bine informat. V-ar surprinde cu atitudinea sa pozitivă și dorința de a fi întotdeauna vânătorul. Îi place să câștige și să fie cel mai bun în joc. Este ambițios, perfecționist și recordman”, se arată într-un comunicat al Intel România, remis gândul.
Desktop PC-ul este preferat
Aproximativ trei sferturi (73%) dintre gamerii participanți la studiul „Project Winner” au declarat că utilizează un desktop PC. Acesta le oferă puterea necesară pentru a rula jocul în condiții optime și a obține cele mai bune rezultate.
Studiul arată că 44% dintre respondenți sunt de părere că, în activitatea de gaming, procesorul este foarte important. Pentru 32% este esențial, iar pentru 20% suficient de important. Doar 3% consideră că este puțin relevant, iar 1% spun că nu are importanță.
După desktop PC, în preferințele de utilizare se numără laptopul, Ultrabook-ul sau dispozitivul 2 în 1 (24%). 3% dintre respondenți declară că se joacă de pe alte dispozitive.
În ceea ce privește mediul de stocare, 58% consideră că SSD-ul este cheie în activitatea de gaming, 25% optează pentru HDD, iar 17% pentru HDD Hybrid.
Dispozitivul ideal pentru gaming este un computer cu placă video dedicată pentru 72% dintre gamerii români, în timp ce restul de 28% optează pentru grafică integrată.
Conform studiului, 33% dintre gameri își schimbă PC-ul la 4 sau mai mulți ani, 29% la 2 ani, 26% la 3 ani și 9% la un an.
La studiu au participat peste 3.000 de respondenți, care au oferit detalii despre activitățile de gaming pe care le desfășoară, precum și despre tehnologiile pe care le utilizează.